Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Slovácko si poprvé v historii zahraje v Evropě, ve Stockholmu rozhodl Sinjavskij

Poslední krok k premiérové účasti ve skupinové fázi evropských pohárů udělali ve Stockholmu fotbalisté Slovácka. Svěřenci trenéra Martina Svědíka si proti AIK vytvořili vynikající výchozí pozici už před týdnem, když doma zvítězili 3:0, a uspěli také venku. Jediný gól vyrovnaného utkání play-off Konferenční ligy vstřelil v 76. minutě Vlasij Sinjavskij.

Tým z Uherského Hradiště, který přešel do play-off této soutěže po vyřazení v Evropské lize od Fenerbahce, proměnil třetí pokus o premiérový postup do skupinové fáze evropského poháru. Loni v Konferenční lize ztroskotal na Lokomotivu Plovdiv.

Vítěz MOL Cupu získá za postup do skupiny prémii 2,94 milionu eur (přes 72 milionů korun). O jeho soupeřích rozhodne páteční los.

Sinjavskij opět skóroval

Slovácko nemělo kvůli středečnímu opožděnému příletu do Stockholmu možnost předzápasového tréninku a od prvních minut muselo čelit očekávanému náporu domácích. V 6. minutě střílel slabě Guidetti a o čtyři minuty později měl po rohu velkou šanci Bahoui, ale Ngyuen jeho pokus zblízka zlikvidoval.

Hosté hru brzy vyrovnali, získali kontrolu nad středem pole a otupili tlak severského celku. Měli i pár náznaků šancí, ale žádná nespadala do kategorie gólových.

K ní se naopak blížil pokus Ringa z deseti metrů, který s jistotou chytil Nguyen. Skóre mohl otevřít ve 37. minutě Kalabiška, jeho hlavička po rohovém kopu ovšem mířila vedle. Podstatné tak pro něj a jeho spoluhráče bylo udržení čistého konta do konce první půle.

AIK musel ve snaze o zvrat ve dvojzápase vsadit na útočnou kartu, posílil do ofenzivy a hnal se dopředu. Slovácko odpovědělo jednak aktivní defenzivou a také rychlými brejky. Ve 49. minutě po centru zprava trefil ve stoprocentní šanci Havlík jen nohy domácího brankáře.

Švédský tým vyloženou šanci neměl, střelu Ahmeda Nguyen vyrazil, Stefanelli se v dobrém presu hostující obrany k zakončení nedostal. 

Domácím chyběl nápad, jak vyzrát na pečlivou celku z Uherského Hradiště v čele s jistým gólmanem Nguyenem. Čas hrál hostům do karet a ještě více vedoucí gól. Kalabiška pláchl po levé straně a jeho přesný centr poslal do sítě stejně jako před týdnem Sinjavskij. Slovácko poprvé ve své krátké pohárové historii skórovalo i vyhrálo na hřišti soupeře.

AIK Stockholm - 1. FC Slovácko 0:1 (0:0)

Branka: 76. Sinjavskij. Rozhodčí: Rumšas - Radius, Sužiedélis (všichni Lit.). ŽK: Papajannopulos - Trávník, Kalabiška. První zápas: 0:3, postoupilo Slovácko

AIK Stockholm: Nordfeldt - Mendes, Lustig (66. Elbouzedi), Papajannopulos, Björnström (46. Otieno) - Larsson, Ayari (46. Stefanelli), Hussein, Ring - Bahoui (66. Kimpioka), Guidetti (58. Ahmed). Trenér: Goitom.

Slovácko: Ngyuen - Reinberk (79. Tomič), Kadlec, Hofmann, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela (65. Sinjavskij), Trávník (57. Kohút), Holzer (65. Duskí) - Mihálik (65. Šašinka). Trenér: Svědík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články